podróże, wyprawy, relacje
ARTYKUŁYKRAJEGALERIEAKTUALNOŚCIPATRONATYTAPETYPROGRAM TVFORUMKSIEGARNIABILETY LOTNICZE
Geozeta.pl » Spis artykułów » Europa » Szwecja - podróże kulinarne
reklama
Wilhelm Karud
zmień font:
Szwecja - podróże kulinarne
artykuł czytany 7593 razy
* * *

Receptura

Falukorv zapiekana z bekonem, pomidorami i żółtym serem /4 porcje/
80 dag falukorv nacinamy do ? głębokości co 2 centymetry i w rozchylone przestrzenie wkładamy po plasterku bekonu, krążku cebuli i grubym plastrze pomidora. Wierzch nafaszerowanej parówki pokrywamy wiórkami startego ostrego żółtego sera i posypujemy przyprawami - białym pieprzem, oregano i odrobiną granulatu czosnkowego. W dobrze rozgrzanym piekarniku zapiekamy całość do czasu, aż ser zacznie lekko brązowieć. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika z uprzednio przygotowanymi frytkami, ziemniakami w mundurkach lub ziemniaczanym puree.
* * *

Inne ceny produktów spożywczych w Szwecji

1 kg ogórków - 30 SEK
1 kg żółtej papryki - 28 SEK
1 kg cukinii - 20 SEK
1 kg jabłek - 10 SEK
0.6 kg chleb - 8-14 SEK
325 g wędzonej szynki a'la włoskie prosciuto - 30 SEK
0,5 kg spaghetti - 12 SEK
butelka piwa 3,2% - 24 - 32 SEK
butelka wytrawnego wina hiszpańskiego - 80 - 140 SEK
obiad w restauracji - 120 - 600 SEK
Strona:  « poprzednia  1  2  [3] 

górapowrót
kursy walutkursy walut
Szwecja (korona) 1 SEK =  46 groszy
[Źródło: aktualny kurs NBP]