podróże, wyprawy, relacje
ARTYKUŁYKRAJEGALERIEAKTUALNOŚCIPATRONATYTAPETYPROGRAM TVFORUMKSIEGARNIABILETY LOTNICZE
Geozeta.pl » Spis artykułów » Europa » Jedząc i pijąc na Cyprze
reklama
Wilhelm Karud
zmień font:
Jedząc i pijąc na Cyprze
artykuł czytany 4812 razy
Raz w tygodniu ich restauracja goszcząca między innymi Brytyjczyków, Niemców, Włochów, Rosjan, Skandynawów i Polaków organizuje dzień kuchni międzynarodowej. Oprócz kleftiko, afelii, musaki i tzatzików można wtedy zjeść soliankę, omlet, lazanię, golonkę i naszego schabowego.

Krótko

Zestaw dań cypryjskiego stołu na przestrzeni tysiącleci kształtowali Grecy, Rzymianie, Libańczycy, Francuzi, Włosi, Turcy i Brytyjczycy. Najwięcej wspólnego tutejsza kuchnia ma z tradycja grecką a nazwy wielu dań brzmią identycznie. Na Cyprze używa się nieco innych przypraw niż w Grecji, jest tu więcej dań wywodzących się z kuchni tureckiej i arabskiej. Cypryjczycy są otwarci na kulinarne nowości a w gastronomii turystycznej nie narzucają miejscowego stylu żywienia. Powodzeniem cieszą się więc restauracje chińskie, włoskie i brytyjskie puby.
Mezedes (mezethes, meze), zestaw tradycyjnych dań cypryjskiej kuchni składa się z 20. a czasem nawet z większej ilości potraw. Małe porcyjki podawane są według ustalonej kolejności opartej na lokalnych doświadczeniach. Każdy kulinarny element powinien wyzwalać apetyt na następny. W wielu restauracjach już za 12 euro możemy pokosztować tego, co na Cyprze najlepsze. W jednej z tawern w Paralimni w ciągu 2. godzin przez mój stolik przewinęła się cała gama dań stanowiących uniwersalne mezedes. Było wśród nich: horiattiki, pitta, tzatziki, humous, tuńczyk, taramasalata, dwa gatunki oliwek, sałatka ziemniaczana z czosnkiem, duszone żeberka, ser halloumi, grzyby, kurczak, sztuka wołowiny, afelia, tahini, wieprzowy kebab, ziemniaki w mundurkach i ... szklaneczka ouzo.
Biura turystyczne na Cyprze proponują sześć tras winnych zlokalizowanych w południowo – zachodniej części wyspy. Można tam udać się samemu a można też skorzystać z przewodników lub wziąć udział w wycieczce połączonej ze zwiedzaniem muzeów winiarskich, plantacji, tłoczni, farm agroturystycznych. Cena już od około 80. euro od osoby, z noclegiem. Wszędzie jest możliwość degustacji i zakupu wszystkich typowych dla regionu gatunków win i winnych destylatów. Do winnic najbliżej jest z Pafos, Limassol i Nikozji a z Larnaki, Agia Napy i Protaras dowiozą nas touroperatorzy.
Kilku dziesiątków tradycyjnych cypryjskich dań możemy pokosztować goszcząc w restauracji „Monte Christou” w Kakopetria, wiosce leżącej tuż przy trasie prowadzącej z Nikozji w góry Troodos. Oprócz sałatki chłopskiej, afelii, pieczonej jagnięciny czy musaki zjemy tu grillowanego pstrąga, smażone kalmary, kilka dań z krewetek i pierożki nadziewane wiejskim twarożkiem. Ceny za danie z pieczywem i napojami zaczynają się od 7 euro, za deser trzeba zapłacić około 4. a za lampkę wina lub małe piwo 2 euro (www.montechristou.com)
Planując wyjazd na Cypr warto przygotować się do podróży korzystając z materiałów propagandowych Cypryjskiej Organizacji Turystycznej, placówka w Warszawie. Wydawany w języku angielskim i polskim bogaty zestaw broszur, folderów i map pozwoli nam zdobyć uniwersalne kompendium wiedzy na temat atrakcji turystycznych Cypru, historii wyspy, folkloru, współczesnego życia mieszkańców i ich narodowej kuchni. Adres COT w Warszawie: Cypryjska Organizacja Turystyczna, Plac Dąbrowskiego 1, 00-057 Warszawa. Tel. +48 22 827 90 36.

Cypriot Brandy Sour

Receptura drinku podawanego na Cyprze przy wielu okazjach:
Jedna miarka cypryjskiego brandy
Dwie miarki soku ze świeżych cytryn
Trzy – cztery krople angostury
Woda źródlana lub 7 up dla uzupełnienia
Kilka kostek lodu
Strona:  « poprzednia  1  [2] 

górapowrót
kursy walutkursy walut
Cypr (funt)  CYP =  NaN PLN
[Źródło: aktualny kurs NBP]
ZDJĘCIA