podróże, wyprawy, relacje
ARTYKUŁYKRAJEGALERIEAKTUALNOŚCIPATRONATYTAPETYPROGRAM TVFORUMKSIEGARNIABILETY LOTNICZE
Geozeta.pl » Spis artykułów » Europa » Absynt - trunek legenda
reklama
Wilhelm Karud
zmień font:
Absynt - trunek legenda
artykuł czytany 22073 razy
* * *
Z 3 łyżek świeżego masła i takiej samej ilości mąki przygotowujemy sos beszamelowy. Dodajemy do niego szklankę mleka i podgrzewamy nadal aż zgęstnieje i wygładzi się. Dodajemy roztarty ząbek czosnku, łyżeczkę tymianku, kilkanaście dag ostrego - owczego lub koziego - serka i 4 żółtka. Dokładnie mieszamy. Pojemniczki na zapiekankę smarujemy masłem i posypujemy startym parmezanem. Rozgrzewamy piekarnik do 190° C. Ubijamy sztywną pianę z 4 białek, delikatnie łączymy ją z serową masą i nakładamy do foremek. Zapiekamy około 20 minut i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
* * *
"Absynt, mocny likier, wyrabiany z piołunu z dodatkiem szkodliwych domieszek. Jakkolwiek wskazuje się go jako środek wzmacniający żołądek, działa jednak przy częstem użyciu ujemnie na ustrój cielesny i duchowy. Czysty absynt ma silny zapach eteryczny kopru włoskiego, anyżku, po dodaniu wody powstaje mleczne zmętnienie. Najsłynniejszy jest absynt szwajcarski." (Za Wielką Ilustrowaną Encyklopedią Powszechną Wydawnictwa Gutenberga)
Piołun - bylica piołun, Artemisia absinthium, aromatyczna bylina lub półkrzew pospolita w Eurazji, także w Polsce, zawiera substancje gorzkie wzmagające apetyt oraz olejek eteryczny działający przeciwrobaczo, w większych dawkach powoduje zatrucia, używany jako przyprawa oraz do wyrobu nalewek oraz wermutów.
Słynne powiedzonka związane z rytuałem spożywania absyntu:

- Zielona Godzina - najodpowiedniejsza pora picia trunku, 17.00-19.00
- Święte Ziele - absynt w określeniu Alfreda Jarry'ego
- Burżuazja - szklaneczka absyntu z anyżem
- Papuga - szklanica absyntu
- Puree - absynt z minimalna ilością wody
- Rozlać absynt - umrzeć
Przydatne adresy:
www.hotelroyalfromentin.com
info@hotelroyalfromentin,
Muzeum Absyntu - Musee de l'Absinthe,
44 rue Calle 95430 Auvers-sur-Oise
tel. +33 01 30 36 83 26
Strona:  « poprzednia  1  [2] 

górapowrót
kursy walutkursy walut
Francja (euro) 1 EUR =  4,61 PLN
[Źródło: aktualny kurs NBP]