podróże, wyprawy, relacje
ARTYKUŁYKRAJEGALERIEAKTUALNOŚCIPATRONATYTAPETYPROGRAM TVFORUMKSIEGARNIABILETY LOTNICZE
Geozeta.pl » Spis artykułów » Europa » Zielonozłoty trzeboński skarb
reklama
Wilhelm Karud
zmień font:
Zielonozłoty trzeboński skarb
artykuł czytany 1973 razy
* * *
Z okna swojego pokoju do cichej pracy Lenka Vedralova widzi fragment krumlowskiego zamczyska. Rodzice, z dziada pradziada mieszkający w tym mieście, pragnęli, aby ich dorastająca córka została konserwatorem zabytków lub historykiem sztuki. Nieopatrznie zawieźli ją kiedyś na wakacje do wujostwa mieszkającego w samym sercu Trzebońskiej Kotliny. Tamtego lata Lenka zakochała się w wielkich przestrzeniach wodnych i postanowiła zostać ichtiologiem. Udało się. Miłość do przyrody wcale jednak nie przeszkadza jej miłować swoje miasto, o którym może opowiadać do późnej nocy. Kiedy nie zajmuje się rybami, z entuzjazmem oprowadza po Czeskim Krumlovie angielskojęzyczne wycieczki. Jej dwie pasje łącza się czasami nieoczekiwanie. Jutro z kanadyjską grupą turystów ma degustację potraw rybnych w zaprzyjaźnionej restauracji. Podadzą między innymi karpia w galarecie ze śliwką kalifornijską. I choć trzebońska ryba woli ponoć kminkowe lub czosnkowe sosy, to egzotyczne dodatki wcale temu nie przeczą.

Trzeboński karp w galarecie z kalifornijską śliwką.

Półtorakilogramowego karpia z trzebońskiego stawu sprawić, umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w dzwonka. Do miękkości ugotować oczyszczoną włoszczyznę z odrobiną soli, pieprzu i wypraktykowanych przypraw. Do przecedzonego wywaru włożyć dzwonka karpia, gotować do miękkości i wyjąć. Wywar przecedzić raz jeszcze dokładnie, przyprawić do smaku i dodać sok z jednej pomarańczy. Namoczyć 2 łyżki żelatyny, a gdy napęcznieje, podgrzać w wywarze, aby się rozpuściła. Dzwonka ryby ułożyć na talerzu, obłożyć plasterkami marchewki, łyżką rodzynek oraz dokładnie umytymi wędzonymi śliwkami. Można użyć także kilku plasterków pomarańczy. Polać tężejącą galaretą i schłodzić.
Strona:  « poprzednia  1  [2] 

górapowrót
podobne artykułyPrzeczytaj podobne artykuły
»  Gdy ochrona niejedno ma imię...
»  Rowerem przez Alpy
górapowrót
kursy walutkursy walut
Czechy (korona) 1 CZK =  18 groszy
[Źródło: aktualny kurs NBP]